Beginner, Dunne lende, Rund recepten

Entrecote

 

Entrecote

Zelf altijd al eens een entrecote willen bereiden? Dan is dit je uitgelezen kans om eens te proberen. In een restaurant vind je entrecote vaak op het duurdere gedeelte van de kaart. Met dit entrecote recept kom je erachter waarom dat het geval is.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Rusttijd 5 min
Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Materialen

 • BBQ met deksel
 • Vleesthermometer
 • Aluminiumfolie
 • Keukenpapier
 • Gietijzeren Rooster (optioneel)

Ingrediënten
  

 • 1 kg Entrecote
 • 4 tenen Knoflook
 • 1 eetlepel Grof zeezout
 • 1 eetlepel Peper

Instructies
 

 • Voorbereiding
  De entrecote van een rund is echt een premium stuk vlees. Met dit entrecote recept leren we iedereen die dat wil om op eenvoudige manier zelf zo’n stuk vlees klaar te maken. Daar is helemaal niet zoveel voor nodig. Haal het vlees ruim voordat je gaat BBQ’en uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen. 
  Dep het vlees droog met een stuk keukenpapier. Net zolang, totdat het vlees geen vocht meer afgeeft. Snij daarna de vetkap kruislings in. Bestrooi beide zijden van de entrecote ruim met peper en zout. Mag echt fors bestrooid worden. Zodra je denkt: dit is voldoende peper en zout, dan doe je toch nog iets meer. Laat nog even rusten, voordat je de entrecote gaat bereiden.
  Rauwe entrecote
 • Bereiding
  Terwijl je stuk vlees ligt te wachten in een bedje van peper en zout, steek je de BBQ aan. De temperatuur mag flink opgestookt worden tot ongeveer 250 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt, plaats je de rooster boven de kolen. Eindelijk is het zover: je gaat entrecote bereiden op de BBQ. 
  Rare - kerntemperatuur tussen de 45-50 graden.
  Medium rare - kerntemperatuur rond de 55 graden
  Medium - kerntemperatuur rond de 60 graden
  Well done - kerntemperatuur rond de 70 graden
  Leg het vlees op het rooster en grill ongeveer 2 tot 3 minuten. Begin met het grillen van de vetkap, maar let wel op dat er geen vlammen ontstaan. Vet in combinatie met vuur zorgt nog wel eens voor verrassingen. Plakt het vlees na enkele minuten niet meer aan het rooster? Draai deze dan om naar de andere kant. Laat de entrecote nogmaals 2 tot 3 minuten liggen op de andere kant. 
  Ieders smaak verschilt, want je kunt entrecote op verschillende manieren bereiden. Houd voor je eigen smaak de volgende temperaturen aan:
  Gewenste kerntemperatuur bereikt? Haal de entrecote van dan de BBQ om de laatste stap van het recept in te gaan. Leg dit vlees op een stuk aluminiumfolie en vouw dicht. Laat 5 minuten rusten. Het kan zijn dat de kerntemperatuur hierdoor nog 2 tot 3 graden stijgt.
  Terwijl het vlees rust, snijd je de teentjes knoflook in lengte door. Vlak voor het serveren, smeer je het knoflookteentje over het vlees. Bestrooi de entrecote eventueel nog met extra peper naar smaak.
 • Serveren: Heerlijk in combinatie met een salade van gegrilde groentes en een stokbroodje kruidenboter.
Trefwoord Entrecote

Gerelateerde recepten

Geef een antwoord