Expert, Round, Rund recepten

Kogelbiefstuk

Gebakken kogelbiefstuk

 

Gebakken kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk

Een kogelbiefstuk heeft van zichzelf weinig nodig om te excelleren. Toch kan je de smaak nog iets opkrikken met de juiste bereiding. Volg dit recept voor kogelbiefstuk nauw op en geniet straks van een stuk vlees waarvan je het bestaan niet afwist. 
Voorbereidingstijd 6 uur 5 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd 5 min
Totale tijd 6 uur 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Materialen

 • BBQ met deksel
 • BBQ bakplaat
 • ziplock zak

Ingrediënten
  

Hoofd ingrediënt

 • 1 kg Kogelbiefstuk

Voor de marinade

 • 120 ml Zonnebloemolie
 • 2 eetlepels Rode wijnazijn
 • 60 ml Sojasaus
 • 60 ml Worcestersaus
 • 1 eetlepel Ketchup
 • 1 theelepel Franse mosterd
 • 2 tenen Knoflook
 • 0,5 theelepel Oregano
 • 0,5 theelepel Peper
 • Chilipoeder na smaak (optie)

Instructies
 

 • Voorbereiding
  Zorg ervoor dat je ruim voor het BBQ’en begint met de voorbereiding. Ga je in de avond BBQ’en? Begin dan alvast vroeg in de ochtend. Zo komt dit recept voor kogelbiefstuk het beste tot zijn recht. Het lekkerste is als je het vlees zo’n 6 uur laat marineren. 4 uur daarvan in de koelkast en 2 uur op het aanrechtblad. Zo leg je je kogelbiefstuk straks op kamertemperatuur op de BBQ. 
  Om die marinade voor je kogelbiefstuk te maken, pak je simpelweg alle genoemde ingrediënten. Voeg ze bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar. Houd je van pittig eten? Voeg dan chilipoeder naar smaak toe. 
  Schenk de gemengde marinade in een grote zip-lock diepvrieszak. Doe je kogelbiefstuk hierbij en sluit luchtdicht af. Masseer het vlees goed door in de zak en leg in de koelkast. Haal je kogelbiefstuk ieder uur even uit de koelkast en masseer nog eens rustig door. Zo kan de marinade extra goed zijn werk doen. Het vlees gaat zoals gezegd zo’n 2 uur voor het BBQ’en uit de koelkast.
  Rauwe kogelbiefstuk
 • Bereiding
  Nu je kogelbiefstuk op kamertemperatuur ligt te wachten, mag je de BBQ aansteken. Hiervoor gebruik je twee zones. Schuif je kolen naar een zijde van de BBQ of gebruik een kolenverdeler. Het deel boven de kolen noemen we het actieve vuur. Het deel ernaast is het inactieve vuur. Stook de temperatuur op tot een gemiddelde temperatuur van 120 tot 150 graden. Laat de temperatuur hiertussen stabiel blijven. Voor dit gerecht gebruik je in plaats van het rooster een bakplaat. Deze leg je bovenop de kolen, zodra de gewenste temperatuur is bereikt. 
  Rare - dichtschroeien - kerntemperatuur tussen de 45-50 graden.
  Medium rare - 1 a 2 minuten grillen per kant -  kerntemperatuur rond de 55 graden
  Medium - 2 a 3 minuten grillen per kant - kerntemperatuur rond de 60 graden
  Well done - 3 a 4 minuten per kant - kerntemperatuur rond de 70 graden 
  Laat de bakplaat heet worden op het directe duur. Heet genoeg? Schuif deze dan boven het indirecte vuur. Haal je kogelbiefstuk uit de marinade en laat dit een beetje afdruipen. Bak het vlees nu zo’n 7 minuten per zijde. Dit zorgt voor een medium gebakken stuk vlees. Verminder (of verhoog) je baktijd als je je kogelbiefstuk anders wilt bakken. Als je klaar bent grill je het vlees nog even af op het directe vuur van de BBQ voor een lekkere diepe smaak. Je bakt het vlees nu kort aan per kant. Als je zeker wilt zijn van  een goed gebakken stuk vlees dan kan je een vleesthermometer gebruiken om de kerntemperatuur te controleren.
  Tevreden met je kogelbiefstuk? Leg deze dan toch nog even boven het directe vuur van de BBQ. Zo creëer je niet alleen een diepe smaak, maar ook bak je het vlees kort aan per kant. Zo krijg je een knapperige korst. Gebruik een vleesthermometer om zelf de temperatuur in de gaten te houden. Gebruik de volgende kerntemperaturen als leidraad:
  Gewenste kerntemperatuur bereikt? Laat je kogelbiefstuk nog 5 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. Let erop dat het vlees nog zo’n 3 graden in temperatuur stijgt onder het aluminiumfolie.
  Gebakken kogelbiefstuk
 • Serveren
  Snijd je kogelbiefstuk tegen de draad in. Doe dat in mooie dunne repen. Natuurlijk serveer je dit type vlees ook eenvoudig als geheel. Combineer met een gepofte (zoete) aardappel en een heerlijke rode bietensalade. Kleurt mooi bij het vlees. 
Trefwoord Biefstuk

Gerelateerde recepten

Geef een antwoord