Beginner, Picanha, Varken

Picanha steak

Lende

 

Lende

Picanha steak

Peper, zout en een picanha steak. Dat zijn alle benodigdheden om een stuk vlees op de BBQ te prepareren waar je bij wegsmelt. Binnen een uurtje ben je al klaar. Trek alvast een biertje open, want we gaan picanha bakken.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Materialen

 • BBQ met deksel
 • Vleesthermometer
 • Vleesmes

Ingrediënten
  

Hoofd ingrediënten

 • 1 kg Staartstuk
 • Zout
 • Peper

Instructies
 

 • Voorbereiding
  Om je kennis te laten maken met een picanha steak, maken we dit gerecht niet al te moeilijk. Een picanha is in het Nederlands ook wel bekend als staartstuk. Te bereiden van veel verschillende dieren, maar ditmaal gebruiken we het staartstuk van een varken. Bestel van tevoren een picanha steak bij de slager. Zit er nog een vetlaag aan? Snijd deze er dan kruislings af. Ook alle losse stukjes vet snijd je van het vlees af. Zorg dat je niets van het daadwerkelijke vlees  af snijdt. Dat is zonde.
  Lende
 • Bereiding
  Het is bijna tijd om de picanha te bakken. Eerst is het tijd om de BBQ aan te steken. Hiervoor gebruiken we twee zones. Schuif de kolen naar een kant in de BBQ. Zo creëer je direct vuur (boven de kolen) en indirect vuur (ernaast). Lukt het niet? Gebruik dan een kolenverdeler. Zodra de BBQ flink heet is geworden, plaats je het rooster boven de kolen. Om de ideale picanha te bakken, stook je de temperatuur op tot ongeveer 110 graden. 
  Leg de picanha steak op het rooster. Doe dit boven het indirecte gedeelte, zodat de vlam niet direct onder het vlees brandt. Plaats vervolgens de deksel op de BBQ. Zodra het vlees een kerntemperatuur tussen 60 en 62 graden bereikt, haal je deze van het rooster af. Zoals je ziet gaat dit erg specifiek! Stook daarna de kolen nogmaals op en zorg dat de temperatuur stijgt tot 190 graden. Pak de picanha steak opnieuw en grill boven het directe vuur. Zo creëer je als allerlaatste een mooie, bruine korst. Dit duurt slechts enkele minuten. Haal de picanha steak van het rooster en bestrooi met peper en zout naar smaak. Echt waar, zo makkelijk is het. 
  BBQ
 • Serveren
  Snijd de picanha steak in dunne plakjes. Heerlijk op een wit bolletje met knapperige coleslaw. Ook zonder bijgerecht smaakt dit stuk vlees ontzettend lekker. Experimenteer vooral zelf. 
Trefwoord Picanha

Gerelateerde recepten

Geef een antwoord