Expert, Rund recepten, Schouder

Runder halslap

 

Runder halslap

Een runder halslap is een zeer mals stuk vlees van de nek of hals van een rund. Het ideale vlees om lang te laten sudderen. Ook in een stoofpot doet een halslap het erg goed. Maar dit malse stuk rundvlees is natuurlijk ook erg lekker op de BBQ. Na lang wachten word je echt beloond met deze vleessoort.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 12 uur
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 14 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 6 Personen

Materialen

 • BBQ met deksel
 • Vleesthermometer
 • Rookhoutsnippers
 • Aluminiumfolie
 • Keukenpapier
 • Slagerstouw

Ingrediënten
  

 • 2 Kg Runder halslap
 • 3 eetlepels Zout
 • 3 eetlepels Peper

Instructies
 

 • Voorbereiding
  Het is belangrijk dat je halslap goed droog is. Gebruik daarvoor een stuk keukenpapier en dep net zolang totdat er praktisch geen vocht meer loslaat. Pak vervolgens het peper en zout en wrijf dit gelijkmatig over het stuk vlees. Doe peper en zout aan beide kanten, zodat dit heerlijk in de runder halslap kan trekken. Pak daarna het slagerstouw en bind het vlees samen. Doe om de 2 á 3 cm een stuk touw en trek de halslap strak. 
 • Bereiding
  Dan is het tijd om de BBQ aan te steken. Hiervoor gebruiken we twee zones. Schuif de kolen naar een zijde in de BBQ. Zo creëer je direct vuur (boven de kolen) en indirect vuur (ernaast). Lukt het niet? Gebruik dan een kolenverdeler. Stook de BBQ op en wacht tot deze een temperatuur tussen 135 en 150 graden bereikt. Zodra de BBQ flink heet is geworden, plaats je het rooster boven de kolen. Voeg eventueel houtsnippers toe aan de kolen om meer rooksmaak te creëren aan het vlees tijdens het BBQ’en.
  Leg de runder halslap eerst op het indirecte gedeelte van de BBQ. Doe de deksel er vervolgens op en zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 135 en 150 graden blijft. Voeg na 2 uur eventueel nog wat houtsnippers toe. Draai het stuk rundvlees een keer om op de BBQ en wacht nog eens 2 uur. Na in totaal 4 uur pruttelen op de BBQ, is je halslap toe aan de volgende stap. Het vlees heeft als het goed is een donkerbruine korst gekregen en de kerntemperatuur ligt tussen de 65 en 75 graden. 
   Is het gelukt? Haal dan de runder halslap van de BBQ en wikkel er een dubbele laag aluminiumfolie omheen. Leg het stuk rundvlees daarna nog even terug op het indirecte gedeelte van de BBQ. Kijk zelf of je eventueel nieuwe kolen op de BBQ moet gooien. De temperatuur verlagen we nu naar ongeveer 110 á 120 graden. 
   Nu begint het echte wachten pas. Na ongeveer 5 tot 5,5 uur na het herplaatsen van je stuk rundvlees op de BBQ, kan je het folie verwijderen. Wel heb je nu een erg mals stuk vlees. Je merkt dat de halslap klaar is zodra je er een vork in steekt en je deze eenvoudig kunt omdraaien. Leg het vlees zonder folie nog een halfuur op het directe vuur. Zo creëer je een knapperige korst om het malse vlees. 
  Haal de halslap van de BBQ en wikkel deze nogmaals in een nieuw stuk aluminiumfolie. Laat het ingewikkelde stuk vlees daarna een klein uurtje rusten op een bord. Nu is het eindelijk tijd om te genieten van dit malse stuk rundvlees. Eet smakelijk!
 • Serveren
  Snijd de runder halslap in plakjes. Bepaal vooraf wat je gaat eten, want als je teveel afsnijdt droogt dit vlees in. Het restant bewaar je tot een week, ingewikkeld in folie, in de koelkast. Heerlijk op een bord in combinatie met wat augurk, Amsterdamse uitjes en een broodje.
Trefwoord Runder halslap

Gerelateerde recepten

Geef een antwoord