Bijgerechten

Traditionele mais

traditionele maiskolven

 

traditionele maiskolven

Traditionele Mais

Als bijgerecht maak je snel en eenvoudig mais op de BBQ. Heerlijk in combinatie met vleesgerechten, maar ook de ideale toevoeging op een frisse salade. Stokbroodje kruidenboter erbij en de dag is compleet.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Materialen

 • BBQ met deksel
 • Aluminiumfolie
 • Grote schaal

Ingrediënten
  

 • 4 stuks Maiskolven
 • 1 pakje Roomboter
 • 1 l Water
 • 60 gr Suiker
 • Grof zeezout

Instructies
 

 • Voorbereiding
  Mais in een pannetje verhitten zorgt al snel voor lekkere popcorn. Heerlijk tijdens het film kijken, maar mais biedt zoveel meer mogelijkheden. Prepareer zelf mais op de BBQ en ga voor een unieke smaak. Op traditionele manier leren we je zoete mais klaarmaken. Ideaal als bijgerecht of nagerecht. 
  Haal allereerst de schil en draden van de maiskolf. Die heb je niet nodig. Doe vervolgens een liter lauwwarm water in een schaal en meng de suiker erdoorheen. Zorg dat alle suiker goed oplost. Leg daarna je maiskolven in deze zoete marinade. Kijk goed of alle maiskolven kopje onder liggen. Is dit niet het geval? Maak dan wat meer suikerwater. Laat de maiskolven ongeveer 1 à 2 uur marineren op kamertemperatuur. Dit zorgt voor een extra sappige en zoete smaak aan het mais, voordat deze op de BBQ gaat. 
 • Bereiding
  Als de mais bijna is gemarineerd, mag je de BBQ alvast voorverwarmen. We gebruiken hiervoor twee zones. Het makkelijkste is om daarvoor een kolenverdeler te gebruiken, zodat de kolen aan een zijde van de BBQ liggen. Het deel boven de kolen noemen we het directe vuur en het deel ernaast indirect. Maak je naast het mais tegelijkertijd een vleesgerecht op de BBQ? Wikkel je mais dan in aluminiumfolie, zodra we spreken over verhitten boven indirect vuur. Anders brand je mais aan op de BBQ.
  BBQ heet en mais gemarineerd. Tijd voor de laatste stap, voor de kolven op het rooster gaan. Bestrijk de maiskolven met een klein beetje roomboter en besprenkel met zout. Zodra de temperatuur van de BBQ rond de 250 graden is, grill je het mais ongeveer 10 minuten op directe hitte. Draai en keer de kolven regelmatig, zodat ze gelijkmatig branden. Ook voorkom je daarmee dat je mais vlam vat. Leg na 10 minuten de kolven op het indirecte deel van de BBQ (of wikkel nu in aluminiumfolie in). Draai en keer het mais nogmaals 15 minuten op de  BBQ en laat lekker doorgaren. 
 • Serveren
  Bij het opdienen van de maïskolven leg je een klontje boter erbij. Voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak.
  Variatie tip
  Meerdere gasten aanwezig? Halveer je maiskolven en druk er een satéprikker in. Zo creëer je eenvoudig een lekkere snack. Week vooraf de satéprikker in water zodat deze geen vlam vat.
Trefwoord Mais

Gerelateerde recepten

Geef een antwoord